Zoeken
 

Weblog verkeersmaatregelen.nl


Welkom op onze weblog over verkeersmaatregelen en aanverwante zaken. Maandelijks plaatsen wij onze visie over verkeersmaatregelen. Wat valt ons op in de openbare ruimte aan verkeersmaatregelen, hoe gedragen verkeersdeelnemers zich en kan/wordt er op gehandhaafd.


Het is altijd onze intentie om waardevolle informatie te bieden met onze blogartikelen, echter de waarde van deze blogartikelen wordt voor een groot deel bepaald door de opmerkingen en vragen die lezers erbij plaatsen.


Daarom nodigen we je van harte uit om jouw inzichten bij te dragen aan de blogartikelen.


En kom dan ook weer eens terug om te lezen wat anderen hebben bijgedragen.


Hieronder vind je alle blogartikelen op een rijtje.

Veel leesplezier!

Weblog
sep 16

Geplaatst door: Peter Veringmeier
vrijdag 16 september 2011 15:14  RssIcon

Als je een evenement organiseert, waarbij de politieregio gevraagd wordt om te assisteren bij het regelen van het verkeer, dan wordt dit - indien tijdig aangevraagd - vaak professioneel gehonoreerd met de inzet van politieagenten. Indien hierbij collegiale versterking door het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) wordt gegeven, dan moet je beseffen dat je als wegbeheerder niets meer te zeggen hebt en bepalen de motoragenten tijdelijk hoe er op dat moment gehandeld wordt.
 

Dit kan soms tot handelingen leiden, waarvoor je als wegbeheerder onbedoeld verantwoordelijk kan worden gesteld, indien er zich door toedoen van die handeling een ongeluk plaatsvindt. Als het KLPD bijvoorbeeld aan een verkeersregelaar opdracht geeft om een fietspad tijdelijk af te sluiten met roodwit lint dan heeft die verkeersregelaar dit maar te doen. Ook al weet je dat jurisprudentie aangeeft dat indien een fietser verstrikt raakt in roodwit lint je als wegbeheerder aansprakelijk bent voor de gevolgen.
 

Eenduidige leiding is tijdens een evenement van groot belang. Op het moment van actie kan je niet gaan discussiëren wat wel en niet gewenst is. Dat het KLPD hierin leidend is, is echter niet zo vanzelfsprekend.

Wat hierbij duidelijk ontbreekt is afstemming voorafgaand aan het evenement tussen het KLPD en de wegbeheerder. Tijdens een dergelijke afstemming dienen voorkomende problemen besproken te worden, de risico’s te worden vastgesteld en alternatieve oplossingen te worden overwogen. Vervolgens kan dan in overeenstemming met elkaar een oplossing worden gezocht, die niet alleen voor de deelnemers veilig is, maar ook voor de overige weggebruikers.

 

3 commentaren tot heden...


Betr: KLPD neemt de regie over bij evenementen

Maak van tevoren goede afspraken wie, waar en wanneer verantwoordelijk is voor het informeren, begeleiden en sturen van het verkeer. Dit aspect van verkeersmanagement ligt heel duidelijk op het raakvlak van de verantwoordelijkheden van de wegbeheerder en de politie. Dus goed 'doorzagen' met alle betrokkenen.

Door Jan van Zijp, onafhankelijk schrijver en editor op   woensdag 16 november 2011 11:49

Betr: KLPD neemt de regie over bij evenementen

De stelling lijkt me wat kort door de bocht. Volgens mij zijn met duidelijke afstemming vooraf, goede afspraken te maken. Ook (juist) met het KLPD. Draaiboeken en regelscenario's kunnen veel onduidelijkheden wegnemen. Kijk ook eens in CROW publicatie 265 (verkeersmaatregelen bij evenementen).

Door Marcel Oerlemans, Calamiteitencoördinator RWS op   woensdag 16 november 2011 11:52

Betr: KLPD neemt de regie over bij evenementen

Hallo Marcel,

De publicatie is mij bekend, bij het evenement wat ik mocht begeleiden heeft de afstemming vooraf met de plaatselijke politie plaatsgevonden, waarna een draaiboek en regelscenario's zijn vastgelegd. De KLPD kwam vervolgens op de dag zelf met de conflicterende opdracht om roodwit lint te gebruiken.

Door Peter Veringmeier op   woensdag 16 november 2011 11:53

Uw naam:
Titel:
Opmerking:
Beveiligingscode
Voer de hierboven getoonde code in de hieronderstaande box.
Commentaar Toevoegen   Annuleren