Sfeerbeelden 2e etappe Tour de France door Waddinxveen

Het duurde slechts 3 minuten en de wielrenners waren Waddinxveen al weer uit. Maar wat komt er allemaal bij kijken om de rit over 3 km van het grondgebied van Waddinxveen goed te laten verlopen? De gemeente ging hiervoor in elk geval 4,5 uur lang op slot. Ik ging op pad om de genomen verkeersmaatregelen voor je in beeld te brengen en keek hoe weggebruikers dit beleefden.


Een verhaal in beelden over verkeersmanagement, afzettingen, parkeerverwijzing, wandelroutes en verkeersregelaars. Maar ook van de activiteiten rondom de Tour, zoals een mountainbikewedstrijd op zaterdagavond, het evenemententerrein en mooie beelden van de doorkomst van de wielrenners.


Je kan genieten van 13 series met in totaal 217 foto's. Alle foto's zijn door mijzelf gemaakt, met uitzondering van de foto's waar in het bijschrift een naam staat vermeld. De foto's zijn gecomprimeerd voor weergave op deze website. Wie een foto wilt hebben in origineel formaat kan dit aanvragen via ons contactformulier.


Peter Veringmeier

Route

Op zondag 5 juli kwam de Tour de France door Waddinxveen. De etappe had veel effect op de verkeerscirculatie in de gemeente. Tussen 12:00 uur en 16:30 uur was het parcours afgesloten en was er geen doorgaand verkeer door Waddinxveen mogelijk. De gereden route en de wegafsluitingen zijn hieronder aangegeven:Waddinxveen heeft 4 ontsluitingswegen, te weten de Hefbrug over de Gouwe, de Coenecoopbrug nabij Gouda, de Beijerincklaan richting Zevenhuizen en het Noordeinde naar Boskoop. Op zondag 5 juli was Waddinxveen nog slechts te bereiken via het Noordeinde vanuit Boskoop. De hefbrug ligt er al maanden uit vanwege een aanvaring. De Coenecoopbrug en de Beijerincklaan maakten onderdeel uit van het wielerparcours. Voor hulpdiensten dus niet een geruststellende gedachte.


De ontsluiting van bedrijvenpark Coenecoop (Waddinxveen) en de nieuwe wijk Park Triangel liep via de Zuidelijke Dwarsweg. De wijk Zuidplas was bereikbaar vanaf de Esdoornlaan en de Dreef, die voor overig verkeer was afgesloten. De Wijk Oostpolderwijk + Victorwijk was bereikbaar vanaf de Stationsstraat en Schielandweg.

 

Verkeersmaatregelen

Vanuit Boskoop naar de Touretappe in Waddinxveen

Parkeren kon het beste op het parkeerterrein bij de Skatebaan of aan de Sniepweg (bij zwembad De Sniep). Dit was goed aangegeven met bebording op de Beethovenlaan, Chopinlaan en de Esdoornlaan.

Dreef afgesloten

Bij de afsluiting naar de Dreef werden automobilisten opgevangen door een behulpzame verkeersregelaar. Mensen met als eindbestemming de wijk Zuidplas mochten de hekken passeren. De wijk uit mocht ook nog. Kwam je echter om naar de Touretappe te gaan kijken, dan werd je naar de 2 parkeerterreinen verwezen.

Afzettingen rondom rotonde bij de Wokkels

Vanaf de Dreef en de oude Dreef was de rotonde bij de Wokkels hermetisch afgesloten voor alle motorvoertuigen. Lopend of fietsend konden mensen nog wel hun weg er langs vinden. Bijvoorbeeld om naar het feestterrein te gaan bij de Máximatunnel.

Genoeg parkeerplaatsen in parkeergarage Gouweplein

Ook vanaf de Kanaaldijk was met bebording de route naar de parkeergarage onder het Gouweplein goed te volgen. Voor weggebruikers die nog vragen hadden stonden verkeersregelaars klaar, die de toeschouwers op weg hielpen.

Voetgangers en wielrenners werden goed de weg gewezen

Bezoekers uit Waddinxveen en Boskoop werd geadviseerd om te voet of met de fiets te komen. Overige bezoekers om bij voorkeur de trein te nemen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. De verkeersstromen liepen nagenoeg zonder problemen. Dit kwam mede door de goede bewegwijzering voor voetgangers naar het evenemententerrein, de Tweede Bloksweg en de tribune.


Voor de wielrenners waren er speciale routeborden opgehangen, die na afloop een prooi werden voor souvenirjagers.

Hulpdiensten stonden paraat

Politie, ambulances en brandweer waren paraat om op te treden bij incidenten. Het belangrijkste wat de politie te doen had was vooral de toeschouwers van de wielerroute houden. Hierbij werden zij geassisteerd door zowel beroeps- als vrijwillige verkeersregelaars.

Wielerspektakel

Reclamekaravaan

Aan het begin van de middag kondigden motorrijders de komst van de reclamekaravaan aan. Van fietsende kippen tot auto's die geheel waren omgetoverd tot autoband tot een rijdend waterbedrijf dat de toeschouwers de nodige verkoeling bezorgde met een waterspuit. Ook reden er auto's met Nijntje, de mascotte van de stad Utrecht. Dit kleurrijke spektakel dat voorafgaat aan de rennerskaravaan, trok veel bekijks. Het grabbelen naar petjes, pennen en andere spulletjes was erg in trek.

Wielrenners razen voorbij

Nadat het peloton van 198 wielrenners de Coenecoopbrug bij Gouda waren gepasseerd reden ze Waddinxveen binnen. Tijdens de doorkomst van de wielrenners en volgauto's werd enthousiast geklapt en geroepen. Maar in een mum van tijd waren de renners alweer voorbij en was het feest voorbij. Met de renners reden 40 auto’s mee met daarin de ploegleiders en 60 auto’s van de Tourdirectie. Verder waren er voertuigen, zoals ambulancevoertuigen, politievoertuigen uit zowel Frankrijk als Nederland en ten slotte de bezemwagen.


Na Waddinxveen reed het peloton richting Zuidplas.

Mountainbikerace

Op zaterdag 4 juli werd vanaf 19 uur een mountainbikerace gehouden. Over het grastalud langs de Kanaaldijk en een veldje bij bedrijventerrein Coenecoop ging de race voor een tiental fanatiekelingen. De beginnelingen moesten 40 minuten lang hun kunsten vertonen, terwijl de gevorderden gedurende 60 minuten op de pedalen moesten staan. Het glooiende circuit van 1700 meter telde een flink aantal beklimmingen. Het was ook heel spectaculair door de vele bochten.


Het publiek vond het prachtig en vindt het initiatief voor herhaling vatbaar. Bijvoorbeeld tijdens Koningsdag.

Gezellige drukte

Zaterdagavond

Op zaterdag was het feestterrein klaar voor de drukte op zondag en oefende nog een op zondag optredende dansgroep. 's Avonds vermaakte het publiek zich prima met live muziek van 4 verschillende bands. Hoewel nog niet echt druk, was het een sfeervolle avond voorafgaand aan het wielerspektakel.

Feestterrein met televisiescherm

Op het evenemententerrein bij de Máximatunnel was een groot televisiescherm geplaatst, zodat menig toeschouwer kon zien wanneer de wielrenners Waddinxveen zouden naderen. Vervolgens zocht men de hekken op langs de tunnelwanden, of nam plaats op de tribune met prachtig uitzicht vanaf de Kanaaldijk tot over de Dreef.

Langs het parcours

Tijdens de wielertocht op zondag was het een drukte van belang. Al vroeg in de ochtend hadden toeschouwers zich langs het parcours genesteld, zichzelf beschermend tegen de zon met parasols en zonneschermen. Duizenden mensen stonden door heel Waddinxveen langs de kant van de weg om niets van de Tourkaravaan en de wielrenners te missen. Ook vanuit de wijde omgeving waren mensen komen kijken.

Snel weer naar huis

Voor het begin van het spektakel stelden de toeschouwers zich druppelsgewijs op langs het parcours. Na doorkomst van de laatste wagens ging dit heel anders en wilde iedereen het parcours snel verlaten en op weg naar huis. Mede door het dreigende weer stroomde de enkele uitvalswegen van Waddinxveen vol. Dat gaf met name op de rotondes van de Chopinlaan, de gemeente uit richting Boskoop, een verkeerskundige maar vriendelijke chaos van door elkaar lopende, fietsende en rijdende weggebruikers.

Doorkomst in Gouda

Een prachtig foto-overzicht van de doorkomst in Gouda is te vinden op de website van 112hm.