indien u deze e-mail niet goed kunt lezen, klik dan hier voor een webversie
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl

Verkeersmaatregelen.nl

Verkeersmaatregelen.nl

Verkeersmaatregelen.nl

Nieuwsbrief editie 2 - februari 2014

Verkeersmaatregelen.nl

Verkeersmaatregelen.nl

Rotonde in de uitverkoop
De rotonde is als verkeerskundig knooppunt niet meer weg te denken uit onze dorpen en steden. In eerste instantie werd de rotonde het visitekaartje van de wegbeheerder. Met fraaie beplanting of een kunstwerk werd het karakteristieke karakter van een stad of dorp benadrukt. Momenteel zien we echter een tendens dat diezelfde rotonde uit kostenoverwegingen in de uitverkoop gaat.
Lees de weblog
Voorrang op rotondes
Het grootste probleem van veiligheid op rotondes is de voorrangsregeling voor fietsers. De meeste rotondes in Nederland verlenen binnen de bebouwde kom voorrang en daarbuiten niet. Na een ernstig ongeval in Wassenaar is overwogen alle fietsers uit de voorrang te halen. Dit is er echter nooit van gekomen, terwijl uit SWOV-onderzoek blijkt dat de kans op een ongeluk zeven maal kleiner is als fietsers geen voorrang krijgen. Minister Schultz heeft aangegeven dat ze in 2014 met een blauwdruk komt met eenduidige regels ten aanzien van de voorrangsregelingen op rotondes.
Lees verder
Turborotonde en turboplein
Op veel plaatsen is de moderne enkelstrooksrotonde de veiligste kruispuntoplossing die kan worden gerealiseerd. Voor kruispunten die meer verkeer moeten verwerken werd de compacte (concentrische) tweestrooksrotonde ontwikkeld, waarop het verkeer zich in twee rijen naast elkaar kan afwikkelen. In 1996 ontwierp Bertus Fortuijn een tweestrooksrotonde die het probleem van weefconflicten op tweestrooksrotondes niet kent: de turborotonde. De heer Fortuijn schreef in 2013 op achtenzestigjarige leeftijd een proefschrift om zijn kennis en ervaringen met ons te delen.
Download hier het proefschrift
Cursus Permanente verkeersmaatregelen gaat van start
Zie je de fout op deze foto? Verplichte rijrichtingen en voorrang op rotondes zijn enkele voorbeelden van de onderwerpen die behandeld worden tijdens onze cursus K6 'Toepassing en sanering van verkeerstekens'. De cursus duurt 6 dagen en een tweede cylcus begint op 18 maart in Utrecht, op 19 maart in Eindhoven en op 20 maart in Meppel. Meld je nu aan!

Tijdens de 2-daagse cursus K2 'Beheer en onderhoud permanente verkeerstekens' kan je vervolgens de basis leggen voor het zelfstandig kunnen beheren en onderhouden van verkeersborden en wegmarkeringen. Deze cursus wordt mei 2014 gegeven op diverse locaties.
Schrijf je nu in
Publicaties over rotondes
Onze website heeft een uitgebreide bibliotheek van boeken, vakbladen en artikelen van verschillende uitgevers in Nederland. Ook is er een unieke mediatheek met vakinhoudelijke filmpjes. Alles is geheel gratis toegankelijk en veel items zijn gratis te downloaden. Over rotondes vind je diverse items, die je verder helpen om de openbare ruimte veiliger te maken.
Ga naar de bibliotheek
 
Zuidkade 110 | 2741 JG Waddinxveen | tel: 0182 635 216 | e-mail
Contactgegevens wijzigen | Uitschrijven | Aanmelden