indien u deze e-mail niet goed kunt lezen, klik dan hier voor een webversie
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Omgevingsveiligheid vraagt proactieve aanpak

Omgevingsveiligheid is de veiligheidssituatie in een gebied dat direct of indirect geraakt kan worden door het realiseren, onderhouden en slopen van publieke werken en gebouwen. Omgevingsveiligheid kent daarom raakvlakken (en overlap) met meerdere veiligheidsgebieden en gaat niet alleen over de veiligheid op de bouwplaats zelf.

 

Precies een jaar geleden vroeg ik in een weblog aandacht voor omgevingsveiligheid bij de uitvoering van (wegen)bouwprojecten. In deze blog onderzoek ik of er in de praktijk verbetering is te constateren en beschrijf ik de initiatieven die genomen worden ter verbetering.

Lees de weblog
Handreiking Omgevingsveiligheid

In 2015 vielen in Alphen aan de Rijn twee kranen, met als last het nieuwe brugdeel van de Julianabrug, om op woningen en winkelpanden in de directe omgeving van de brug. De schade en overlast van dit ongeval waren aanzienlijk. Een van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van dit ongeval was dat publieke opdrachtgevers bij hun aanbestedingen bewuster omgaan met omgevingsveiligheid. Met de handreiking Omgevingsveiligheid wil PIANOo aanbestedende diensten hierbij helpen.

 

De handreiking bevat een beschrijving van het begrip omgevingsveiligheid, een toelichting op de verplichtingen en de rollen van publieke opdrachtgevers ten aanzien van omgevingsveiligheid bij de verschillende contractvormen. Verder vind je handvatten om omgevingsveiligheid in de voorbereiding van het contract en binnen de (project)organisaties te borgen. Ten slotte lees je in een stappenplan hoe je aandacht kunt schenken aan omgevingsveiligheid bij aanbestedingen.

Download de Handreiking
Onze cursussen in maart

In maart starten we met de volgende cursussen:

Bekijk alle data en locaties
Bewust veilig

Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Bouw en Infra en UNETO-VNI hebben de handen ineen geslagen om jaarlijks, op de derde vrijdag in maart, Bewust Veilig te zijn. In 2018 zijn zij op vrijdag 16 maart Bewust Veilig. Doe mee!

 

Veilig en gezond werken is een verantwoordelijkheid van iedereen op een project of bouwplaats en van alle partijen in de keten. Samen zorgen we voor veilige arbeidsomstandigheden. Concurreren op veiligheid is onacceptabel.

Lees verder
Congres Veilig Werken

Hoe gaat het met onze werkomgeving? Het aantal ernstige arbeidsongevallen neemt schrikbarend toe. Trends als internationalisering, digitalisering, flexibilisering, technologisering en decentralisatie vragen om een wendbare organisatie. Gaat het daar mis? Of valt het reuze mee en bieden deze veranderingen juist kansen voor een veilige werkvloer?

 

Op 11 april 2018 verneem je tijdens het Congres Veilig Werken in Ahoy te Rotterdam de meest recente ontwikkelingen die de veilige werkomgeving beïnvloeden. De laatste stand van zaken en de heersende misverstanden daarover. Sprekers uit de praktijk én van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de Inspectie SZW laten zien wat de trends en ontwikkelingen in werkelijkheid zijn en wat we kunnen leren van recente incidenten.

Meer informatie
Onveiligheid wegwerkers samen wegwerken

Werken aan de weg staat al jaren bekend als een van de gevaarlijkste beroepen in de bouw. Er is de afgelopen jaren veel verbeterd. Maar toch is bijna 80 procent van de wegwerkers ervan overtuigd dat het werk nog een stuk veiliger kan.

 

Vooral tijdens de uitvoering is nog het nodige te winnen, menen zij. Maar ook denkt meer dan de helft van de wegwerkers dat de voorbereiding nog zorgvuldiger kan. Samen kunnen we de veiligheid bij wegwerkzaamheden verbeteren. De campagne Samen wegwerken richt zich daarom vooral op wegwerkers en weggebruikers.

Lees verder
 
Zuidkade 110 | 2741 JG Waddinxveen | tel: 0182 635 216 | e-mail: verkeer@veringmeier.nl
Contactgegevens wijzigen | Uitschrijven | Aanmelden