Agressie en geweld tegen verkeersregelaars

 

In de afgelopen jaren zijn in de media diverse berichten verschenen van gevallen waar sprake was van agressie en geweld (A&G) tegen verkeersregelaars. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van TNO naar agressie bij wegwerkzaamheden dat ruim 60% van alle wegwerkers vaak te maken heeft met agressiviteit van verkeersdeelnemers. Bij wegwerkzaamheden wordt vaak gebruik gemaakt van verkeersregelaars.


Op deze webpagina vindt u een samenvatting van nieuwsberichten uit de afgelopen jaren.

Resultaat Inspectie SZW bij verkeersregelaars

De Inspectie SZW heeft in de periode maart 2011 tot en met februari 2012 in totaal 36 werkgevers van verkeersregelaars bezocht. Bij de verkeersregelaars is het risico op agressie en geweld groot. Zij hebben dagelijks te maken met bijvoorbeeld scheldpartijen, dreigingen met fysiek geweld en (bijna-)aanrijdingen. Werkgevers van verkeersregelaars nemen nog te weinig maatregelen om hun personeel hiertegen te beschermen. Zij moeten onder meer aandacht besteden aan voorlichting en training van medewerkers. Ook moeten er instructies komen hoe ze het beste kunnen handelen bij een incident.


Inspectieresultaten

Er zijn 36 inspecties uitgevoerd bij bedrijven die verkeersregelaars aanbieden. Op basis van signalen die bij de Inspectie SZW zijn binnengekomen over te lange werktijden en te weinig rust, is bij de verkeersregelaars ook op de arbeidstijdenwet (ATW) gecontroleerd. Bij 29 van de inspecties (81%) zijn één of meerdere tekortkomingen geconstateerd. Van het totaal van 76 overtredingen heeft het grootste aantal (55) betrekking op het nemen van onvoldoende maatregelen ter beheersing van A&G (72%). Daarnaast zijn er 11 overtredingen geconstateerd op het gebied van de ATW. Het betrof met name te lange arbeidstijden per dienst. De overige 10 overtredingen hadden betrekking op het ontbreken van een (volledige) RI&E en/of plan van aanpak. Met betrekking tot de geconstateerde overtredingen is handhaving ingezet.


Conclusies

A&G is een belangrijk arbeidsrisico bij de verkeersregelaars. Werknemers geven aan dagelijks te worden uitgescholden. Ook (dreiging met) fysiek geweld en (bijna-)aanrijdingen komen voor. Volgens de verkeersregelaars is het een probleem dat veel automobilisten niet weten dat zij volgens de Wegenverkeerswet verplicht zijn de aanwijzingen van de verkeersregelaar op te volgen. Deze onbekendheid met de wettelijke bevoegdheden van de verkeersregelaars leidt vaak tot weerstand bij automobilisten en daarmee tot A&G.


Vervolgaanpak

Bedrijven die in overtreding waren worden opnieuw gecontroleerd. De Inspectie SZW zegt direct boete aan bij bedrijven waar dezelfde tekortkomingen worden vastgesteld. Bij notoire overtreders in deze sectoren zal de Inspectie SZW de nieuwe instrumenten inzetten die ze per 1 januari 2013 heeft, om te zorgen dat werkgevers op zo kort mogelijke termijn afdoende maatregelen doorvoeren.


Het volledige rapport van 4 februari 2013 de inspectie SZW leest u hier.


Het zwartboek van agressie tegen verkeersregelaars en ongevallen met verkeersregelaars in 2012 leest u hier.


Verkeersregelaar wil ook bon schrijven

Verkeersregelaars blijven machteloos in het verkeer omdat zij niet in staat zijn om bijvoorbeeld een bon uit te schrijven. Directeur Claudia Blok van De Verkeersregelaarscentrale reageert op 11 februari 2013 op het rapport van de inspectie SZW. "Als mensen bewust onze aanwijzingen negeren en vervelend gaan doen, moet daar iets tegen te doen zijn. En niet alleen een aangifte die vaak een wassen neus is", zegt Blok. "Het werkt natuurlijk ook preventief als mensen beseffen dat ze gewoon een bekeuring van ons kunnen krijgen."


"Werkgevers van verkeersregelaars nemen nog te weinig maatregelen om hun personeel hiertegen te beschermen", is de kritiek van de inspectie.


"Dat klopt deels", zegt Blok. "Er zijn nog steeds organisaties die hun werknemers onvoldoende beschermen. Mensen moeten ’s nachts niet alleen de straat op worden gestuurd bijvoorbeeld. Wij bieden anti-agressietrainingen aan die zichtbaar leiden tot minder geweld. De verkeersregelaars leren hierdoor op de juiste manier te communiceren om escalatie te voorkomen."


Volgens de verkeersregelaars zelf is het een probleem dat veel automobilisten niet weten dat zij volgens de Wegenverkeerswet verplicht zijn de aanwijzingen van de verkeersregelaar op te volgen. De rol van een verkeersregelaar wordt vaak door weggebruikers onderschat. "Een verkeersregelaar overstijgt alle verkeersregels", zegt Blok. "Dus daar moet gewoon iedereen zich aan houden. Het is dus jammer dat dit nog niet tot uiting komt in het bestraffen van overtreders."


Het werk van de verkeersregelaars in Nederland bestaat uit een combinatie van drie knelpunten. Namelijk de onwetendheid van de gemiddelde bestuurder, een gebrek aan voorlichting hoe verkeersregelaars om kunnen gaan met agressie en geweld in het verkeer en een ontbreken aan mogelijkheden om de Wegenverkeerswet te handhaven.


Slapeloze nachten voor verkeersregelaar

Een gesprek met de verkeersregelaar

Flinke kneuzingen en slapeloze nachten. Verkeersregelaar Nol van Steenbergen uit Hapert werd zondag 21 september 2008 aangereden door een boze automobilist en hij is daar voorlopig nog niet van hersteld.


De vrijwilliger was het verkeer aan het regelen na afloop van de Boerenmarkt in Hapert, een evenement dat elk jaar tienduizend bezoekers verwelkomt. De vrijwilliger was paarden aan het terugbrengen op het kruispunt van de Nieuwstraat en de Wijer.


Klik hier om de video van omroep Brabant te bekijken.


Voor geregistreerde bezoekers zijn meer video's over verkeersregelaars te bekijken op onze speciale webpagina in de mediatheek.


Zwartboek agressie en ongevallen 2012

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hilversum - Op zaterdag 15 december 2012 werd een 39-jarige verkeersregelaar bij het Loosdrechtsebos in Hilversum bijna aangereden door een 47-jarige vrouw uit Hilversum. De verkeersregelaar deed aangifte van mishandeling.


Stoptekens
Rond 16.30 uur regelde de verkeersregelaar het verkeer bij een evenement met andere verkeersregelaars. De automobiliste kreeg meermaals een stopteken en stopte, maar reed daarna weer een stuk door. Uiteindelijk verklaarde de regelaar dat hij moest wegspringen om niet te worden aangereden. De vrouw werd in de omgeving aangetroffen en aangehouden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utrecht - In Utrecht heeft op zaterdag 15 december 2012 een 49-jarige verkeersregelaar aangifte gedaan van mishandeling toen hij op de Catharijnekade door een automobilist werd geslagen.


Wegwerkzaamheden
De man regelde hier rond 14.15 uur het verkeer bij wegwerkzaamheden. Een automobilist ging in discussie met de regelaar, bedreigde en sloeg hem. De laffe dader is daarna in zijn auto gesprongen en er vandoor gegaan. Diverse getuigen noteerden het kenteken van de man. De politie doet nader onderzoek naar de identiteit van de verdachte.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zeist - Zondagmiddag 2 december 2012 rond 16.00 uur is een 21-jarige man uit Hilversum aangehouden voor een mishandeling op de Antonlaan.


Een verkeersregelaar die tijdens zijn controle op de parkeerplaatsen zijn collega te hulp schoot kreeg een kopstoot van een boze bestuurder die een bekeuring kreeg. De bestuurder reed daarna weg richting het centrum, waarbij hij met de buitenspiegel van zijn auto tegen de verkeersregelaar aan reed.


Op het politiebureau werd direct aangifte gedaan en in de tussentijd gingen agenten langs bij de eigenaar van de auto die was weggereden. De verdachte bleek niet thuis te zijn maar meldde zich later op de dag op het politiebureau, waarna hij werd aangehouden. Zijn auto werd in beslag genomen en weggesleept. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt, de verkeersregelaar zal zich onder doktersbehandeling stellen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Twello - De politie is op zoek naar getuigen die hebben gezien hoe op zaterdag 17 november 2012 in Twello een 56-jarige vrouw is aangereden. Ze was het verkeer aan het regelen tijdens de Sinterklaasintocht. Getuigen kunnen de politie bereiken via 0900-8844.


De verkeersregelaar stond rond 14.30 uur op de T-splitsing met de Duistervoordseweg en de Grote Barteldweg het verkeer te regelen, toen zij door de automobilist werd aangereden. In verband met de Sinterklaasintocht werd het verkeer omgeleid en was de weg voor rechtdoorgaand verkeer afgesloten. De automobilist was het hier niet mee eens en negeerde de aanwijzingen van de vrouw. In het passeren werd de verkeersregelaar door de auto geraakt.


De automobilist had een getinte huidskleur en reed in een lichtkleurige auto. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt de automobilist met klem, om zich te melden bij de politie. Getuigen die mogelijk iets hebben gezien van het incident worden ook gevraagd om contact op te nemen met de politie, dit kan via het telefoonnummer 0900-8844.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

's-Gravenzande - Een 25-jarige verkeersregelaar werd zondag 11 november 2012 om 16.15 uur op de Zeestraat aangereden door de bestuurder van vermoedelijk een Jeep Cherokee. De recherche onderzoekt de zaak en zoekt getuigen.


De verkeersregelaar zag dat de bestuurder over het fietspad op de Zeestraat reed. Hij wilde de bestuurder aanspreken en zag dat deze met zijn auto tegen zijn lichaam aanreed. De automobilist reed achteruit en vervolgde zijn weg via de andere zijde van de rijbaan wederom over het fietspad. Ook de verkeersregelaar stak de weg over om de bestuurder daar op zijn gedrag aan te spreken. De verkeersregelaar stond voor het voertuig en werd voor een tweede keer door de bestuurder aangereden. De man kwam daarbij te val. De verdachte reed hierna met zijn auto weg. Het slachtoffer klaagde over een pijnlijke knie. De recherche onderzoekt de zaak en zoekt getuigen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rijssen-Holten - Zaterdag 20 oktober 2012 rond 14.40 uur kreeg de politie melding van een incident tussen een verkeersregelaar en een bestuurder van een invalide-auto. Dit vond plaats op de rotonde aan de Reggesingel (dit is de parallelweg aan de Rijssensestraat) bij de werkzaamheden. De invalide-auto kwam uit de richting Rijssen en het gaat om een grijskleurig voertuig. Getuigen worden gezocht.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beuningen - Zondagmiddag 7 oktober 2012 werd een 18-jarige automobilist uit Beuningen aangehouden nadat hij een stopteken van een verkeersregelaar had genegeerd en vervolgens over diens tenen was gereden.


In Oldenzaal en omgeving was een hardloopwedstrijd gaande, toen omstreeks 14.15 uur bij de politie werd gemeld dat een automobilist een stopteken van een verkeersregelaar had genegeerd op de Paandersdijk in Beuningen. De automobilist was over de tenen van de verkeersregelaar gereden en was vervolgens doorgereden. Hij kon later op de middag worden aangehouden, het gaat om een 18-jarige man uit Beuningen. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apeldoorn - Een 40-jarige Apeldoorner is donderdagavond 4 oktober 2012 aangehouden, nadat hij bijna een verkeersregelaar had aangereden op de Arnhemseweg in zijn woonplaats. De man negeerde het stopteken van de verkeersregelaar. De verkeersregelaar sprong net op tijd van de weg af. Daarmee kon hij een aanrijding voorkomen.


De Arnhemseweg richting Beekbergen is afgesloten in verband met wegwerkzaamheden. De verkeersregelaar was ingezet om het verkeer om te leiden. Rond 20.00 uur negeerde de bestuurder diverse hekken en borden die geplaatst waren in verband met de wegafsluiting. Toen de verkeersregelaar een stopteken gaf werd deze genegeerd. Plotseling draaide de auto om en reed terug in de richting van de verkeersregelaar. Toen hij opnieuw een stopteken gaf, reed de auto op hem af. De verkeersregelaar wist de auto te ontwijken, door van de weg te springen.


Aan de hand van het kenteken van de auto, kon de automobilist ongeveer een uur later worden aangehouden. Hij is aangehouden en ingesloten voor verhoor. De politie stelt een onderzoek in.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heesch - Een verkeersregelaar op een motor heeft zondagmiddag 30 september 2012 rond halftwaalf een fietser aangereden. Dat gebeurde op de Nistelrodeseweg in Heesch, vlakbij de Wijststraat.


Hoe het ongeval kon gebeuren is niet duidelijk, de verkeersregelaar zou aan de verkeerde kant van de vluchtheuvel hebben gereden.


Fietser gewond
De fietser is per ambulance gewond naar het ziekenhuis gebracht. De Verkeers Ongevallen Analyse doet onderzoek naar het ongeval.


De Nistelrodeseweg is zondagmiddag onderdeel van de route van Truckrun Uden. Dat is een tocht met vrachtwagens speciaal voor mensen met een beperking. De verkeersregelaar moest de vrachtwagentocht in goede banen leiden. De truckrun ondervond weinig hinder van het ongeval.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Breda - Vrijdagmiddag 31 augustus 2012 heeft de politie een 54-jarige man uit Polen aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling van een verkeersregelaar.


Rond 15:00 uur reed de Pool met zijn personenauto opzettelijk tegen een verkeersregelaar aan, waarmee hij een geschil had over een verkeerssituatie. De 27-jarige verkeersregelaar stond het verkeer te regelen nabij een parkeerterrein aan de Houtakker in verband met het evenement Outdoor Brabant. De functionaris hield een pijnlijk been over aan het voorval. Toen gewaarschuwde agenten ter assistentie kwamen, was de automobilist het terrein opgelopen. Korte tijd later kwam hij weer op het toneel. Hij bleek onder invloed van alcohol en werd gearresteerd. De man is met behulp van een tolk gehoord. Hij ontkent de mishandeling. De politie maakt proces-verbaal op voor mishandeling en rijden onder invloed. Tijdens de ademanalyse blies hij een waarde van 700 ug/l, terwijl de limiet 220 bedraagt. Na verhoor is de Pool met een dagvaarding heengezonden. Hij moet zich later verantwoorden bij de rechter.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Doornspijk - Een vrijwilliger van de politie is op de avond van 21 augustus 2012 in Doornspijk aangereden door een auto. De verdachte is doorgereden. De verkeersregelaar werd bewusteloos en gewond aangetroffen.


De man stond het verkeer te regelen bij een wegafzetting aan de Rode Lamsweg in het Gelderse Doornspijk, omdat er eerder die dag grote brand was geweest in een schuur.


De hulpagent raakte na de aanrijding buiten bewustzijn, maar kwam in het ziekenhuis weer bij kennis.


Goed zichtbaar

Het lijkt de goede kant op te gaan met de gewonde. Hij heeft verwondingen aan zijn hoofd en moet nog verder worden onderzocht in het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van de politie stond de vrijwilliger op een goed zichtbare plaats op de weg.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IJmuiden – Een verkeersregelaar is zaterdagnacht 14 juli 2012 zwaar mishandeld op de Badweg in IJmuiden (Noord-Holland). De man liep daarbij verwondingen op aan zijn gezicht en verloor onder meer enkele tanden. Een 34-jarige man uit IJmuiden is aangehouden. De mishandeling gebeurde na afloop van het strandfeest Turn up the Beach toen de bezoekers naar huis gingen. De precieze toedracht is nog niet duidelijk.


De politie is op zoek naar getuigen. Rond het tijdstip van de mishandeling waren meerdere bezoekers van een strandevenement op weg naar huis. Mogelijk heeft iemand van hen de mishandeling gezien.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Waardenburg – Een 48-jarige taxichauffeur uit de Gelderse gemeente Neerijnen heeft zichzelf bij de politie gemeld omdat hij een verkeersregelaar negeerde, en de man daarbij met zijn auto raakte.


De 25-jarige verkeersregelaar stond op de avond van zondag 1 juli 2012 bij de oprit naar de A2 bij Waardenburg. De taxichauffeur kwam aanrijden en liet de verkeersregelaar weten niet van plan te zijn te stoppen, en reed langs hem heen. Volgens de Gelderlander raakte hij de regelaar aan zijn rug.


De verkeersregelaar noteerde het kenteken en meldde dit aan de politie. Maar dat was niet meer nodige want de verdachte meldde zich zelf op het politiebureau in Geldermalsen.


De taxichauffeur wordt doorrijden na een aanrijding met letsel en het negeren van een overheidsfunctionaris ten laste gelegd.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rotterdam – Een 48-jarige Brabantse verkeersregelaar is vrijdagmiddag 22 juni 2012 om halfvier aangereden bij het paardensportevenement CHIO in Rotterdam. Een 48-jarige Rotterdammer is later in zijn woning gearresteerd.


De Rotterdammer kreeg aanwijzingen van de verkeersregelaar, maar hieraan gaf de bestuurder geen gehoor. Hij reed in op de Brabander, die op de motorkap belandde. Wonderwel raakte de verkeersregelaar niet gewond.


De bestuurder ging er na de aanrijding vandoor. In zijn woning werd hij alsnog gearresteerd. Hij bleek te veel te hebben gedronken. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arnhem – Bij het Velperbroekcircuit in Arnhem, waar aan de weg werd gewerkt, is zondagavond 6 mei 2012 een verkeersregelaar mishandeld. Een Arnhemmer van 54 is aangehouden. Een auto was bij Velperbroek door een afzetting gereden. De verkeersregelaar werd bijna omver gereden; hij verloor zijn evenwicht en viel op de motorkap. De man die naast de bestuurster zat, stapte uit en zou de verkeersregelaar hebben geslagen en twee kopstoten hebben uitgedeeld. Agenten hielden de man aan. De vrouw meldde zich later bij hen. Ze bleek te hebben gedronken en is ook aangehouden. Haar rijbewijs is ingevorderd. Zij kreeg een rijverbod van tien uur opgelegd.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alblasserdam – Een 46-jarige automobilist uit Bleskensgraaf had vrijdag 20 april 2012 zoveel haast, dat hij op de Oude Torenbrug in Alblasserdam, een stopteken van een verkeersregelaar negeerde. De man wilde nog snel achter de laatste auto aansluiten. De verkeersregelaar probeerde dit te verhinderen door voor de auto te gaan staan; daarbij kwam de spiegel van het voertuig tegen de pols van de verkeersregelaar. Een ambulance was niet nodig. De automobilist erkende fout geweest te zijn en bood excuses aan. De politie heeft de zaak verder afgehandeld.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Helmond - Een 32-jarige Helmonder is zaterdagmiddag 18 februari 2012 opgepakt omdat hij met zijn bestelauto wilde inrijden op een verkeersregelaar. De regelaar stond bij een afzetting van de Hoofdstraat in verband met de Helmondse carnavalsoptocht, meldde de politie zondag.


De regelaar kon op tijd wegspringen toen de Helmonder op hem afkwam. De man is direct opgepakt en zit nog vast. De politie zoekt nog uit waarom de man op de verkeersregelaar wilde inrijden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andelst - Een 49-jarige man zit vast, omdat hij op maandag 23 januari 2012 opzettelijk een verkeersregelaar zou hebben aangereden. Dat gebeurde op de afrit Andelst van de A50. Het rijbewijs van de man is in beslag genomen, meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vandaag. De verkeersregelaar werd aangereden, belandde op de motorkap en viel op het asfalt. De automobilist ging ervandoor, maar de aangereden verkeersregelaar achterhaalde de man uit het Gelderse Herveld zelf met zijn auto, waardoor de verkeerspolitie van het KPLD de verdachte kon aanhouden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------