1 juli 2015

Per 1 juli 2015 is een verkeersregel veranderd. Hieronder vindt u de belangrijkste wijziging.

Invoering trekkerrijbewijs (T-rijbewijs)

De overheid voert op 1 juli 2015 het T-rijbewijs in. Alle bestuurders van een landbouwtrekker moeten dan dit rijbewijs hebben om de openbare weg op te mogen. Dit moet onder andere zorgen voor minder verkeersongevallen. Bovendien zijn de eisen aan de rijvaardigheid voor iedereen gelijk en sluit het T-rijbewijs beter aan op andere rijbewijzen, zoals die voor de auto.


Een 16- of 17-jarige heeft nu al een trekkercertificaat nodig. Een trekkercertificaat is geen echt rijbewijs, maar een bewijs van vaardigheid. Het heet officieel: Certificaat voor vakbekwaamheid.


Overgangsfase naar tractorrijbewijs.

Voor bepaalde werktuigen is geen rijbewijs of trekkerrijbewijs jeugdigen nodig. Het gaat om:

zelfrijdende werktuigen, zoals een rooimachine voor bieten en aardappelen; langzaam rijdende werktuigen (16 tot 25 kilometer per uur).


Wie jonger is dan 18 jaar mag deze werktuigen alleen onder deskundig toezicht besturen. Het T-rijbewijs wordt vanaf 1 juli 2015 ook voor deze voertuigen (MMBS’en) verplicht.


T-rijbewijs ook voor motorrijtuigen met beperkte snelheid. Het T-rijbewijs geldt ook voor bijna alle motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en). Je kunt wel zonder rijbewijs op bijvoorbeeld een akker rijden.