indien u deze e-mail niet goed kunt lezen, klik dan hier voor een webversie
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Aansprakelijkheid voor wegafzettingen

In het vakblad Verkeersrecht stond januari 2022 een gerechtelijke uitspraak waarin een wegbeheerder werd veroordeeld, omdat een medewerker een waarschuwingshek op de weg had geplaatst met maar aan één zijde reflectoren. De mate van bezwaarlijkheid van te nemen veiligheidsmaatregelen is één van de kelderluikcriteria, die moet voorkomen dat partijen niet voor de goedkoopste oplossing kiezen. De gemeente had ook een hek kunnen gebruiken met reflectoren aan beide zijden. Veiligheid in de (wegen)bouw begint bij het uitvoeren van een risico-inventarisatie in de ontwerpfase. De Nederlandse Arbeidsinspectie schrijft in het Jaarplan 2022 "Het belang van het verder verhogen van het aantal werkgevers dat serieus met de RI&E aan de slag gaat, kan bijna niet worden overschat."

 

Wij van Veringmeier Opleidingen kunnen je helpen om op een professionele wijze veiligheid te borgen in jouw (wegen)bouwprojecten. In deze nieuwsbrief lees je meer over het oordeel van de rechter, het Jaarplan van de Arbeidsinspectie, de inzet van kunstmatige intelligentie bij verkeersbordeninspectie en ons actuele cursusaanbod in 2022 voor het toepassen van permanente en tijdelijke verkeersmaatregelen.

Opleidingen
Cursusprogramma 2022

Wil jij je kennis over verkeersmaatregelen verhogen? Op de website verkeersmaatregelen.nl vind je ons thematisch ingedeelde cursusprogramma. Je kan jezelf specialiseren in Veiligheid, Bereikbaarheid en Communicatie bij wegwerkzaamheden. Daarnaast kan je procesmatig je kennis verbreden in Contractvorming, Waarborging, Uitvoering en Beheer van permanente verkeersmaatregelen.

 

De cursussen zijn interactief, oplossingsgericht en zitten bordenvol direct toepasbare kennis. Wij helpen je daarbij met specifiek ontwikkelde leermiddelen, die je na de cursussen kan blijven gebruiken in jouw dagelijkse praktijk.

Alle data en locaties
Veiligheid
Wegbeheerder aansprakelijk voor waarschuwingshek op de weg

In 2019 had een medewerker van de gemeente Berg en Dal in verband met snoeiwerkzaamheden een dranghek van 2,5 meter breed op straat geplaatst. Het hek stond dwars op de weg, met één poot in de berm en de andere poot op ongeveer 20/30 cm van het midden van de weg, op de eigen weghelft. Het hek had aan één zijde reflectoren en een verkeersbord. Een weggebruiker is met zijn busje vanaf zijn terrein aan deze straat tegen het dranghek aangereden.

 

Op basis van de kelderluikcriteria heeft de wegbeheerder een gevaarlijke situatie in het leven geroepen door een dranghek dwars op de weg te plaatsen en daarop (aan de kant waar de weggebruiker vandaan kwam) geen reflectoren of borden te plaatsen.

Lees de uitspraak
Online leergang
Veiligheid tijdens (wegen)bouwprojecten

Veilig werken in de openbare ruimte is tijdens de uitvoering van (wegen)bouwprojecten een grote uitdaging. Want niet alleen de wegwerkers moeten 's avonds weer veilig thuis komen. Bovenstaande uitspraak toont aan dat ook de weggebruikers veilig langs het werk moeten worden geleid.

 

In onze 6-daagse leergang TVL 'TVM-specialist Veiligheid' leer je wat de kenmerken van een stationaire en een rijdende afzetting zijn en wanneer je deze mag toepassen. Het zoek- en selectiesysteem uit de richtlijnen WiU 96b - 2020 wordt uitgelegd. Specifiek wordt aandacht besteed aan verkeersmaatregelen op en naast de weg, voor langzaam verkeer en bij werkzaamheden op kruispunten en rotondes. Ook wordt geleerd welke bebording en bebakening je mag toepassen om een werkvak veilig af te zetten.

 

Je kan de leergang online volgen op 12 dinsdag- en donderdagochtenden van 08:00 tot 12:00 uur vanaf 22 maart t/m 30 juni 2022. Voor alle data en locaties kijk je in onze cursusplanner.

Schrijf je nu in
Jaarplan
De Arbeidsinspectie in 2022

De Inspectie SZW heet vanaf 1 januari de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). De risico’s op ongezond, onveilig en oneerlijk werk(en) zijn in de (wegen)bouw aanzienlijk. In 2022 wordt de inzet op de naleving van de (arbo)kernverplichtingen dan ook gestimuleerd.

 

Ook in 2022 gaat de Inspectie verder met de uitvoering van de gedifferentieerde aanpak van ongevalsonderzoek. Het programma richt zich daarbij op een aantal specifiek gekozen, landelijk opererende, invloedrijke, grote opdrachtgevers met veel bouw- en infraprojecten. Met het maken van een Monitor Leren van ongevallen verzamelt de Arbeidsinspectie informatie over ongevallen en kenmerken van bedrijven waar deze voorkomen, zodat ervan geleerd kan worden. Verder zal de dienst niet alleen bij werkgevers interveniëren, maar ook bij andere betrokken partijen in het netwerk, zoals opdrachtgevers en wegbeheerders.

Lees verder
Online leergang
Bereikbaarheid tijdens (wegen)bouwprojecten

Tijdens de 5-daagse leergang TBL 'TVM-specialist Bereikbaarheid' leer je hoe je weg(gedeelten) hoort af te sluiten en hoe je verkeer kan omleiden. Je leert te berekenen of er nog genoeg ruimte aanwezig is om weggebruikers langs het werk te leiden. We vergelijken de verschillende scenario's van verkeersafwikkeling met elkaar en je leert hoe je werkzaamheden kan faseren of juist combineren. Tot slot staat de toegankelijkheid van het terrein centraal voor de (gehandicapte) weggebruiker en de verschillende verhardings- en overbruggingsmaterialen die je kunt toepassen voor voetgangersverkeer, fietsverkeer en motorvoertuigen.

 

Je kan de leergang online volgen op 10 dinsdag- en donderdagochtenden van 08:00 tot 12:00 uur vanaf 19 april t/m 30 juni 2022. Voor alle data kijk je in onze cursusplanner.

Bekijk deze leergang
Verkeerstekens
ProRail en Asset.Insight brengen verkeersborden in beeld met AI

Railbeheerder ProRail heeft Asset.Insight, een onderdeel van VolkerWessels dat gespecialiseerd is in informatiemanagement, gevraagd om samen met ProRail een ‘proof-of-concept-algoritme’ te maken voor de verkeersborden langs het spoor. Zo wordt geautomatiseerde kwaliteitscontrole op basis van kunstmatige intelligentie mogelijk. En dat maakt inspectie van de borden sneller en flexibeler.

 

Spoorbeheerder ProRail wil vooral in kaart brengen waar alle verkeersborden precies staan, of ze wel op de plek staan die is vastgelegd in de eigen documentatie, of er verkeersborden ontbreken, in welke staat ze verkeren en wat er mogelijk is met de data die ProRail al hebben.

Lees verder
Online cursus
Geboden en verboden in het verkeer

Maximum snelheid, verplichte rijrichting, verboden in te halen, parkeerverbod, etc. Dankzij een verkeersbord weet je als weggebruiker wat je moet doen of laten. Van alle verkeerstekens die we tegenkomen op de weg hebben de gebods- en verbodsborden de meest juridische waarde. Als een verkeersdeelnemer zich hier niet aan houdt kan hij een verkeersboete krijgen. De wegbeheerder moet toepassing van deze borden dus goed overwegen bij zijn in acht te nemen zorgplicht.

 

De 5-daagse cursus PP2 'Geboden en verboden in het verkeer' helpt je bij het maken van de juiste keuzes. We behandelen de toepassing van verkeersborden die zijn vastgesteld in bijlage I, behorende bij het RVV 1990, hoofdstukken A tot en met G.

 

Je kan de cursus online volgen op 10 dinsdag- en donderdagochtenden van 08:00 tot 12:00 uur vanaf 15 maart t/m 23 juni 2022. Voor alle data kijk je in onze cursusplanner.

Lees de cursusinfo
Online leren
Veilig leren in een virtueel klaslokaal

Een online cursus wordt live gegeven, waarbij de deelnemers vanaf een eigen locatie deelnemen. Je hebt live toegang tot het virtuele klaslokaal en hebt, zoals altijd, de mogelijkheid om vragen te stellen en te overleggen met de andere deelnemers. Onze docenten behandelen dezelfde leerstof en praktijkoefeningen als ze tijdens een klassikale cursus op een fysieke locatie doen en beantwoorden alle vragen die je hebt.

 

Op onze website lees je meer over onze manier van online lesgeven.

Lees verder
Meer informatie en advies

Bij Veringmeier Opleidingen is veel mogelijk. Wil je een cursus voor een halve dag of een hele dag? Ben jij geïnteresseerd in een incompany cursus of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

 

Wil je een studieadvies die past bij jouw functie, vul dan het informatieformulier in of stuur een e-mail naar opleidingen@veringmeier.nl. Je kunt ons op werkdagen ook telefonisch bereiken via 0182 - 640 635. Ook kun je een gratis gesprek aanvragen op een dag en tijdstip naar keuze. Bij een bezoek bij jou op locatie laten we ook graag het lesmateriaal zien waarmee wij werken.

 

Je krijgt altijd een persoonlijk advies van onze deskundige opleidingsadviseur!

Meer informatie
 
Zuidkade 110 | 2741 JG Waddinxveen | tel: 0182 635 216 | e-mail: verkeer@veringmeier.nl
Contactgegevens wijzigen | Uitschrijven | Aanmelden