indien u deze e-mail niet goed kunt lezen, klik dan hier voor een webversie
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
De betekenis van de richtlijnen Werk in Uitvoering

In deze nieuwsbrief geef ik aandacht aan de CROW-richtlijnen Werk in Uitvoering en de betekenis daarvan voor werkzaamheden op de openbare weg. De richtlijnen worden sinds 1990 door CROW uitgegeven. In een artikel probeer ik antwoord te geven op de vraag of de toepassing van die richtlijnen de afgelopen 32 jaar hebben bijgedragen aan de veiligheid en bereikbaarheid bij wegwerkzaamheden?

 

Helaas zijn de gevolgen van het niet naleven van de richtlijnen WiU 96a/96b elk jaar weer duidelijk door de ongevallen die er plaatsvinden, de bestuurlijke boetes die worden gegeven en de stilleggingen van werken door de Nederlandse Arbeidsinspectie. In deze nieuwsbrief sta ik daarom nog maar eens stil bij het belang van een fysieke afscherming van de bouwplaats.

 

Als jij na het lezen van de nieuwsbrief je kennis over de toepassing van de richtlijnen nog vóór de zomer naar een hoger niveau wilt brengen dan bied ik je daarvoor de mogelijkheid met diverse cursussen en een leergang.

Regelgeving
Waar zouden we zijn zonder de richtlijnen van Werk in Uitvoering?

CROW stelt 24 maart in een artikel op hun website de volgende vragen:

  • Waar zouden we zijn zonder de richtlijnen van Werk in Uitvoering?

  • Wat zou er wel niet gebeuren als de maatregelen van Werk in uitvoering niet goed worden uitgevoerd?

Helaas worden de vragen wel door CROW gesteld, maar niet beantwoord. Ik ga in een artikel een poging doen om deze vragen wel te beantwoorden.

Lees het artikel
Online cursus
Inzet verkeersregelaars volgens de richtlijnen WiU 96b - 2020

In de cursus TV3 'Verkeersregeling bij wegafzettingen' leer je om bij het werken op wisselstroken de juiste keuzes te maken voor een doorgangsregeling met bebording, verkeerslichten of verkeersregelaars. Je leert te werken met een stappenplan, waarmee je systematisch de verschillende mogelijkheden tegen elkaar afweegt. Om dit te oefenen werk je groepsgewijs 3 verschillende praktijksituaties uit tot een veilige oplossing.

 

Tijdens de cursus gaan we dieper in op de inzet van verkeersregelaars in verschillende werksituaties. Wanneer mogen ze wel en niet worden ingezet, waar moeten ze bij een afzetting staan en hoe lang mogen ze werken? Ook leer je werken met keuzeboom 5 uit de richtlijnen WiU 96b - 2020.

 

Je kan de cursus online volgen op dinsdag 17 mei en donderdag 19 mei van 08:00 tot 12:30 uur. Voor alle data en locaties kijk je in onze cursusplanner.

Schrijf je nu in
Veiligheid
Aannemer krijgt 20.000 euro boete voor dodelijk ongeval

De richtlijnen WiU geven duidelijk aan dat een werkvak (met opslag van materiaal) zodanig moet worden afgeschermd en afgesloten dat voetgangers dit niet kunnen betreden. Dit sluit aan op artikel 2.35, lid 1e en 3.27, lid 1 uit het Arbobesluit. Op woensdag 8 juli 2020 kwam een vijfjarige jongen om het leven op een bouwplaats in Ederveen, nadat hij van een stapel kalkzandsteenblokken was gevallen. Samen met drie andere kinderen was de kleuter aan het spelen op het bouwterrein.

 

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland verklaart in een persbericht van 5 april jl. dat de hoofdaannemer, verantwoordelijk voor de bouwplaats, een strafbeschikking krijgt van 20.000 euro. Het terrein was namelijk niet afgezet met hekken en daardoor vrij toegankelijk.

Lees het persbericht
Leergang op locatie
Bereikbaarheid tijdens (wegen)bouwprojecten

Tijdens de 5-daagse leergang TBL 'TVM-specialist Bereikbaarheid' leer je hoe je weg(gedeelten) hoort af te sluiten en hoe je verkeer kan omleiden. Je leert te berekenen of er nog genoeg ruimte aanwezig is om weggebruikers langs het werk te leiden. We vergelijken de verschillende scenario's van verkeersafwikkeling met elkaar en je leert hoe je werkzaamheden kan faseren of juist combineren. Tot slot staat de toegankelijkheid van het terrein centraal voor de (gehandicapte) weggebruiker en de verschillende verhardings- en overbruggingsmaterialen die je kunt toepassen voor voetgangersverkeer, fietsverkeer en motorvoertuigen.

 

Je kan de leergang op onze cursuslocatie in Utrecht volgen op 5 dinsdagen van 08:30 tot 17:00 uur op 10 en 24 mei, 7 en 21 juni en 5 juli. Voor alle data kijk je in onze cursusplanner.

Bekijk deze leergang
Veiligheid
Veiligheid moet ook geborgd zijn na vieren

Naar aanleiding van het persbericht van het OM wordt nog eens duidelijk dat opslag van bouwmateriaal achter bouwhekken moet plaatsvinden. Bij (wegen)bouwprojecten wordt de verantwoordelijkheid voor derden niet minder als de wegwerkers om vier uur naar huis gaan. Ze laten dan de opengebroken openbare ruimte achter als speelplaats voor de omgeving.

 

In oktober 2017 schreef ik hier het weblog 'Na vieren' over en gaf ik 10 tips om projectlocaties voor de omgeving veiliger te maken. Het is triest dat dit anno 2022 nog steeds actueel is.

Lees de weblog
Online cursus
Veilig werken op kruispunten

Heb jij al voldoende basiskennis van de WiU 96b, maar wil je die kennis verder verdiepen? In de cursus TV4 'Wegafzettingen bij kruisend verkeer' wordt specifiek gekeken naar kruisend verkeer. Je leert welke bebording en bebakening je moet plaatsen als je een gelijkvloerse kruising moet afzetten.

 

Hoe ga je om met voorsorteervakken en in welke volgorde sluit je weggedeeltes af? Hoe zorg je met verkeerstekens voor een veilige in- en uitrit voor bouwverkeer? Hoe maak je een veilige doorsteek voor voetgangers en fietsers door een werkvak? Tijdens de cursus werk je groepsgewijs diverse praktijksituaties uit tot een veilige oplossing.

 

Je kan de leergang online volgen op dinsdag- en donderdagochtenden 14, 16, 28 en 30 juni van 08:00 tot 12:00 uur. Voor alle data en locaties kijk je in onze cursusplanner.

Bekijk deze cursus
Online leren
Veilig leren in een virtueel klaslokaal

Een online cursus wordt live gegeven, waarbij de deelnemers vanaf een eigen locatie deelnemen. Je hebt live toegang tot het virtuele klaslokaal en hebt, zoals altijd, de mogelijkheid om vragen te stellen en te overleggen met de andere deelnemers. Onze docenten behandelen dezelfde leerstof en praktijkoefeningen als ze tijdens een klassikale cursus op een fysieke locatie doen en beantwoorden alle vragen die je hebt.

 

Op onze website lees je meer over onze manier van online lesgeven.

Lees verder
Meer informatie en advies

Bij Veringmeier Opleidingen is veel mogelijk. Wil je een cursus voor een halve dag of een hele dag? Ben jij geïnteresseerd in een incompany cursus of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

 

Wil je een studieadvies die past bij jouw functie, vul dan het informatieformulier in of stuur een e-mail naar opleidingen@veringmeier.nl. Je kunt ons op werkdagen ook telefonisch bereiken via 0182 - 640 635. Ook kun je een gratis gesprek aanvragen op een dag en tijdstip naar keuze. Bij een bezoek bij jou op locatie laten we ook graag het lesmateriaal zien waarmee wij werken.

 

Je krijgt altijd een persoonlijk advies van onze deskundige opleidingsadviseur!

Meer informatie
 
Zuidkade 110 | 2741 JG Waddinxveen | tel: 0182 635 216 | e-mail: verkeer@veringmeier.nl
Contactgegevens wijzigen | Uitschrijven | Aanmelden