indien u deze e-mail niet goed kunt lezen, klik dan hier voor een webversie
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Nieuwsbrief editie 8 - december 2015 Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
(Be)stuurloos milieubeleid

Wereldwijd veroorzaakt vieze lucht op dit moment grofweg 4 miljoen doden per jaar. In Nederland kost slechte lucht jaarlijks 3000 levens. Daarom rust op de overheid een extra verantwoordelijkheid. Ons bestuur lijkt echter stuurloos bij het nemen van een afgewogen milieubeleid, waarvan de automobilist de ene keer het slachtoffer is en de andere keer de winnaar.

 

In de laatste weblog van dit jaar onderbouw ik deze stellingname.

Lees de weblog
Nieuw kennisdossier: Milieuzones

Een milieuzone is in Nederland een gemeentelijke maatregel ter verbetering van de lokale luchtkwaliteit. In een milieuzone worden alleen "schone" vrachtwagens met roetfilter toegelaten. Vanaf 1 juli 2014 zijn er in Nederland 13 gemeenten met een milieuzone voor vrachtverkeer. Maar er komen steeds meer gemeenten die ook oude personenauto's en bestelauto's weren. De Tweede Kamer heeft op 17 december een motie aangenomen die personenauto's uitsluit.

 

De betreffende gemeentes trekken zich hier voorlopig niets van aan.

Ga naar het kennisdossier
Nieuwe cursusdata 2016 bekend

Praktijkgericht en actueel kennis overbrengen over verkeersmaatregelen, dat is waar wij ook in 2016 weer voor staan. Jaarlijks vergroten we de kennis, vaardigheden en competenties van werknemers bij overheden en bedrijven.

 

Op verschillende locaties in Nederland bieden wij cursussen aan voor tijdelijke en permanente verkeersmaatregelen. Op de website vind je het uitgebreide cursusoverzicht en onze laatste producten, waarmee het toepassen van verkeersmaatregelen makkelijker wordt.

 

Begin het jaar 2016 goed en schrijf je nu in voor een cursus uit ons veelzijdige opleidingsprogramma.

Bekijk het programma
Wetswijzigingen per 1 januari 2016

De Nederlandse overheid gaat vanaf 1 januari 2016 de rijbewijsregels voor elektrische en hybride voertuigen, bestemd voor het vervoer van goederen en met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kilogram maar minder dan 7.500 kilogram, aanpassen.

 

Per 1 december 2015 is de Wet lokaal spoor (Wls) van kracht. Provincies en metropoolregio’s zijn nu verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het regionale railnetwerk.

Wat gaat er veranderen
Verder te verwachten wetswijzigingen

Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft enkele wijzigingen van de wegenverkeerswetgeving in voorbereiding, die niet eerder dan 1 juli 2016 zullen worden ingevoerd.

 

Sommige wijzigingen waren al in 2014 aangekondigd, maar worden bij herhaling uitgesteld. Een voorbeeld hiervan is de invoering van 14 nieuwe verkeersborden. De Tweede Kamer vindt een uitbreiding van nadere wetswijzigingen over milieuzonering echter niet nodig en heeft daartoe in december zelfs een motie aangenomen.

 

Andere wijzigingen zoals de verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan zijn pas recent in procedure gebracht. Hierover is op 8 december 2015 in de Tweede Kamer gedebatteerd.

Lees verder
 
Zuidkade 110 | 2741 JG Waddinxveen | tel: 0182 635 216 | e-mail: verkeer@veringmeier.nl
Contactgegevens wijzigen | Uitschrijven | Aanmelden