indien u deze e-mail niet goed kunt lezen, klik dan hier voor een webversie
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl Verkeersmaatregelen.nl
Voel je verantwoordelijk en pak jouw rol!

In de Cobouw van 29 november stond te lezen dat veiligheid in de (wegen)bouw begint bij het ontwerp, maar de kennis bij veel opdrachtgevers en adviseurs ontbreekt. Wat weet jij bijvoorbeeld van ISA, ADA, GPI, ViA en GCVB? Het kennisniveau moet flink omhoog en partijen mogen best kritisch zijn naar elkaar. Dit begint met bewustwording bij alle betrokken partijen over wat hun taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn.

 

Wij van Veringmeier Opleidingen kunnen je helpen om op een professionele wijze jouw rol te pakken. In deze nieuwsbrief vind je uitleg over bovenstaande afkortingen en ons actuele cursusaanbod in 2022 voor het toepassen van permanente en tijdelijke verkeersmaatregelen. Heb jij nog opleidingsbudget in 2021 over? Schrijf je dan nu in en besteed het aan een cursus of leergang in 2022.

Opleidingen
Cursusprogramma 2022 staat online

Vanaf 18 januari start het nieuwe cursusseizoen en kan je bij ons weer een keuze maken uit ons thematisch ingedeelde cursusprogramma. Je kan jezelf specialiseren in Veiligheid, Bereikbaarheid en Communicatie. Daarnaast kan je procesmatig je kennis verbreden in Contractvorming, Waarborging, Uitvoering en Beheer van permanente en tijdelijke verkeersmaatregelen.

 

De cursussen zijn interactief, oplossingsgericht en zitten bordenvol direct toepasbare kennis. Wij helpen je daarbij met specifiek ontwikkelde leermiddelen, die je na de cursussen kan blijven gebruiken in jouw dagelijkse praktijk.

Alle data en locaties
Regelgeving
Verkeersborden van belang voor ISA

Op 17 november kwam de Europese Commissie met een verordening met daarin uitvoeringsbepalingen voor de specifieke testprocedures en technische voorschriften voor de typegoedkeuring van motorvoertuigen wat de systemen voor intelligente snelheidsondersteuning (intelligent speed assistance of ISA) betreft. Daarin staan specificaties voor systemen, die de betrouwbaarheid van deze ISA systemen beïnvloeden. Zeer specifiek voor die verkeersborden die bepalend zijn voor de snelheidslimieten.

 

De ISA-systemen kunnen gebruikmaken van diverse inputmethoden, zoals camerawaarneming, kaartgegevens en machineleren. Maar de daadwerkelijke aanwezigheid van snelheidsborden in de echte rijsituatie krijgt altijd voorrang boven andere beschikbare, mogelijk afwijkende informatie.

Lees verder
Online leergang
Veiligheid tijdens (wegen)bouwprojecten

Veilig werken in de openbare ruimte is tijdens de uitvoering van (wegen)bouwprojecten een grote uitdaging. Want niet alleen de wegwerkers moeten 's avonds weer veilig thuis komen. Ook de weggebruikers moeten veilig langs het werk worden geleid.

 

In onze 6-daagse leergang TVL 'TVM-specialist Veiligheid' leer je wat de kenmerken van een stationaire en een rijdende afzetting zijn en wanneer je deze mag toepassen. Het zoek- en selectiesysteem uit de richtlijnen WiU 96b - 2020 wordt uitgelegd. Specifiek wordt aandacht besteed aan verkeersmaatregelen op en naast de weg, voor langzaam verkeer en bij werkzaamheden op kruispunten en rotondes. Ook wordt geleerd welke bebording en bebakening mogen worden toegepast om een werkvak veilig af te zetten.

 

Je kan de leergang online volgen op 12 dinsdag- en donderdagochtenden van 08:00 tot 12:00 uur vanaf  18 januari t/m 7 april 2022. Voor alle data en locaties kijk je in onze cursusplanner.

Schrijf je nu in
Veiligheid
De bouwplaats op met verbeterde veiligheidsinstructie

Op de bouwplaats komen helaas nog te veel onveilige situaties voor. Soms met zeer ernstige gevolgen. Voor iedereen die de bouwplaats opgaat, is vanaf 23 november 2021 een verbeterde Generieke Poortinstructie (GPI) beschikbaar. Door allemaal de GPI te doen en samen over veiligheid te praten, wordt het veiligheidsbewustzijn vergroot en daarmee de kans op ongevallen verkleind.

 

Sinds de introductie in 2018 zijn grote verbeteringsslagen gemaakt. Er is meer keuzevrijheid, waardoor de GPI 4.0 beter aansluit bij ieders praktijk.

Meer info
Online leergang
Bereikbaarheid tijdens (wegen)bouwprojecten

Tijdens de 5-daagse leergang TBL 'TVM-specialist Bereikbaarheid' leer je hoe je weg(gedeelten) hoort af te sluiten en hoe je verkeer kan omleiden. Je leert te berekenen of er nog genoeg ruimte aanwezig is om weggebruikers langs het werk te leiden. We vergelijken de verschillende scenario's van verkeersafwikkeling met elkaar en je leert hoe je werkzaamheden kan faseren of juist combineren. Tot slot staat de toegankelijkheid van het terrein centraal voor de (gehandicapte) weggebruiker en de verschillende verhardings- en overbruggingsmaterialen die je kunt toepassen voor voetgangersverkeer, fietsverkeer en motorvoertuigen.

 

Je kan de leergang online volgen op 10 dinsdag- en donderdagochtenden van 08:00 tot 12:00 uur vanaf 19 april t/m 30 juni 2022. Voor alle data kijk je in onze cursusplanner.

Bekijk deze leergang
Handreiking
Veiligheid in Aanbestedingen

In de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) werken opdrachtgevers & opdrachtnemers samen om de veiligheid in de gehele keten te verbeteren.

 

Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de GCVB hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn op als verplichting in aanbestedingen en contracten. Dit raakt veel bedrijven, aannemers, onderaannemers en ook architecten- en ingenieursbureaus. Lees hoe de invoering en handhaving van Veiligheid in Aanbesteding (ViA) is geregeld!

Download de Handreiking
Online leergang
Toepassen en saneren van verkeerstekens

Zijn alle verkeersborden wel ISA-proof: zichtbaar, leesbaar, begrijpbaar, uitvoerbaar en geloofwaardig? Van belang is dat elk bord een bepaalde functie of toegevoegde waarde heeft.

 

In de leergang PPL 'Toepassen en saneren verkeerstekens' leer je de betekenis van de verkeersborden uit bijlage I, behorende bij het RVV 1990, hoofdstukken A tot en met L, de onderborden en de straatnaamborden. Met deze leergang verkrijg je de basis voor het systematisch toepassen en saneren van verkeersborden.

 

Je kunt de 3 cursussen uit de leergang ook afzonderlijk volgen:

  • De cursus PP1 'Kwalitatief beheer verkeerstekens' op 25 + 27 jan. en 8 + 10 feb. 2022;
  • De cursus PP2 'Geboden en verboden in het verkeer van 15 maart t/m 23 juni 2022;
  • De cursus PP3 'Waarschuwen en informeren van het verkeer' van 20 sept. t/m 6 okt. 2022
  • .

     

    We geven de cursussen online gedurende 18 ochtenden vanaf 25 januari t/m 6 oktober 2022 van 08:00 tot 12:00 uur. Voor aanmelden kijk je in onze cursusplanner.

    Meer informatie
    Veiligheid
    Nieuw beleid reductie aanrijgevaar

    Afgelopen jaren vonden er op bouwplaatsen zeer ernstige incidenten plaats met manoeuvrerende voertuigen/machines. Bij enkele aanrijdingen waren dodelijke slachtoffers te betreuren.

     

    Sinds 1 januari 2021 hanteren de ondertekenaars van de GCVB en hun onderaannemers/leveranciers aangescherpt beleid om aanrijgevaar tijdens wegwerkzaamheden te voorkomen. De implementatie-termijn was maximaal 1 jaar, zodat dit beleid vanaf 1 januari 2022 wordt voorgeschreven. Onderschrijvers van de GCVB hanteren de uitgangspunten van dit beleid en passen deze toe.

    Lees verder
    Online leren
    Veilig leren in een virtueel klaslokaal

    Een online cursus wordt live gegeven, waarbij de deelnemers vanaf een eigen locatie deelnemen. Je hebt live toegang tot het virtuele klaslokaal en hebt, zoals altijd, de mogelijkheid om vragen te stellen en te overleggen met de andere deelnemers. Onze docenten behandelen dezelfde leerstof en praktijkoefeningen als ze tijdens een klassikale cursus op een fysieke locatie doen en beantwoorden alle vragen die je hebt.

     

    Op onze website lees je meer over onze manier van online lesgeven.

    Lees verder
    Meer informatie en advies

    Bij Veringmeier Opleidingen is veel mogelijk. Wil je een cursus voor een halve dag of een hele dag? Ben jij geïnteresseerd in een incompany cursus of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

     

    Wil je een studieadvies die past bij jouw functie, vul dan het informatieformulier in of stuur een e-mail naar opleidingen@veringmeier.nl. Je kunt ons op werkdagen ook telefonisch bereiken via 0182 - 640 635. Ook kun je een gratis gesprek aanvragen op een dag en tijdstip naar keuze. Bij een bezoek bij jou op locatie laten we ook graag het lesmateriaal zien waarmee wij werken.

     

    Je krijgt altijd een persoonlijk advies van onze deskundige opleidingsadviseur!

    Meer informatie
     
    Zuidkade 110 | 2741 JG Waddinxveen | tel: 0182 635 216 | e-mail: verkeer@veringmeier.nl
    Contactgegevens wijzigen | Uitschrijven | Aanmelden